TOKAJSKÁ OBLASŤ

pivnica_full

Tokajská oblasť
sa nachádza na území dvoch štátov: 90% na území Maďarska (cca 5500 ha viníc), 10% na území Slovenska (cca 560 ha). Na Slovensku sú to katastre 7 obcí: Čerhov, Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa, Černochov, Bara, Viničky a Slovenské nové Mesto. Zo severnej strany je oblasť chránená zemplínskymi vrchmi, pôda je vulkanického pôvodu, vďaka južným vetrom z maďarskej pusty je jeseň na Tokaji dlhá a suchá s ideálnymi podmienkami pre výskyt ušľachtilej plesne BOTRYTIS CINEREA


Tokajské vinice
Základom výroby tokajských vín sú 4 odrody hrozna: furmint, lipovina, muškát žltý a zeta. Práve tieto sú vhodné na tvorbu cibéb, čo sú zhrozienkovatené bobule hrozna napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea. Táto pleseň naruší šupku bobule a spôsobí odpar vody. Tým sa koncentrujú cukry a buketné látky v hrozienku. Základnou podmienkou tvorby cibéb je dlhá slnečná jeseň s rannými hmlami, typická práve pre Tokaj.


Tokajské pivnice
Aby tokajské vína získali svoju komplexnosť, okrúhlosť a typickú „chlebovinku“, musia vyzrievať v malých dubových súdkoch v hlbokých tufových pivniciach. Sláva tokajských pivníc nezaostáva za slávou tokajských výberov. Legendárne labyrinty ukrývajú desať až storočné poklady tokajských vinohradníkov. V pivnici neobmedzene vládne čierna pivničná pleseň – Cladosporium cellare, ktorá žije z výparov vína a alkoholu. Žije tak v krásnej symbióze s tokajským vínom. Teplota v pivnici je 10°C a relatívna vlhkosť okolo 90%.